Schade in de toekomst
25 mei 2023Veel mensen weten wel dat zogenaamde “zwakke” verkeersdeelnemers zoals fietsers en voetgangers bij een verkeersongeval met een gemotoriseerde verkeersdeelnemer beschermd worden. Ze krijgen meestal minimaal 50% van hun schade vergoed, ook al hebben ze zelf een verkeersfout gemaakt. Het is dan ook altijd zinvol om te laten onderzoeken of je recht hebt op een schadevergoeding, zelfs al ga je er zonder meer van uit dat het ongeval je eigen schuld is.
Anders ligt dat bij een ongeval tussen gemotoriseerde verkeersdeelnemers. Dan moet er goed gekeken worden wie er fout zat. Dit kan betekenen dat je geheel of gedeeltelijk met je eigen schade blijft zitten. Ook hier moet je echter niet te snel genoegen nemen met het standpunt van de verzekeraar van de tegenpartij dat het ongeval je eigen schuld is. Die verzekeraar heeft er immers belang bij om dat standpunt te verdedigen, want dan hoeft er geen schadevergoeding betaald te worden. Het kan nooit kwaad om een en ander eens goed uit te zoeken, zeker als er sprake is van (ernstig) letsel. Zo zou je eens bij je eigen verzekeraar kunnen informeren of die aansprakelijk is gesteld door de tegenpartij en of je eigen verzekeraar van mening is dat jij degene bent die verantwoordelijk is voor het ontstaan van het ongeval.
Als ook je eigen verzekeraar aangeeft dat je toch echt aansprakelijk bent voor de schade van de ander betekent dit dat je je schade waarschijnlijk niet kunt verhalen op de verzekeraar van de andere partij. Eigen schuld, dikke bult dus.
Of toch niet? Veel mensen sluiten bewust of zelfs onbewust een speciale verzekering af voor dit soort situaties. Voor de autoschade kan een zogenaamde “all-risk” polis helpen, maar die dekt niet de schade die het gevolg is van het opgelopen letsel. Een SVI-verzekering, de Schadeverzekering Voor Inzittenden, dekt wel de letselschade van een verkeersdeelnemer die door eigen schuld letsel heeft opgelopen, zelfs de schade van de bestuurder die de fout heeft gemaakt.
Waar je recht op hebt als je een beroep moet doen op je eigen SVI-verzekering, wordt bepaald door de polisvoorwaarden. Dit kan betekenen dat je niet al je schade vergoed krijgt. Polisvoorwaarden laten zich ook niet altijd makkelijk lezen en verzekeraars zullen de polisvoorwaarden natuurlijk in hun eigen voordeel uitleggen. Het is dan ook erg belangrijk om ook als je je letselschade afwikkelt met je eigen verzekeraar hulp hierbij te zoeken. Vaak heb je recht op een hogere en betere vergoeding dan waar je in eerste instantie van uit gaat.
Het mooie is dat vrijwel alle SVI-verzekeringen de kosten voor rechtsbijstand dekken. Dat betekent dus dat de hulp die je krijgt van je letselschadeadvocaat voor rekening komen van je eigen verzekeraar.