Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Twee bijzondere manoeuvres in het verkeer, wie is aansprakelijk?

28 januari 2022Door: Geertje (G.A.M.) Verkuijlen

Stelt u zich eens voor, u rijdt met uw auto op een 80 kilometer weg om naar huis te gaan. U remt af en zet uw richtingwijzer naar links. Op het moment dat u naar links wilt gaan wordt u aangereden door een motorrijder die u wilde inhalen. Er volgt een botsing. De bestuurder van de motor loopt daarbij ernstig letsel op.

 

Wie is er verantwoordelijk voor het betreffende ongeval?

 

De belangrijkste regelgeving over afslaan en inhalen is opgenomen in het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (hierna: RVV). In artikel 54 RVV  staat omschreven dat zowel het links afslaan als het wisselen van rijstrook om in te halen bijzondere manoeuvres zijn. De bestuurder die een bijzondere manoeuvre uitvoert, moet het overige verkeer voor laten gaan. Er bestaat geen rangorde in bijzondere manoeuvres, zodat aangenomen kan worden dat de bestuurder die als eerste de bijzondere manoeuvre inzet deze mag voltooien en dat de andere bestuurder hem dient voor te laten gaan.

 

De vraag is nu wie als eerste de bijzondere manoeuvre heeft ingezet. Is dat de inhalende motorrijder of bent u dat als degene die linksaf wilde slaan?

In het RVV staat omschreven dat de bestuurder die afslaat verplicht is een teken te geven met zijn richtingaanwijzer. Daarnaast wordt de bestuurder die afslaat verplicht het verkeer dat hem op dezelfde weg tegemoet komt of dat op dezelfde weg zich naast dan wel links of rechts dicht achter hem bevindt, voor te laten gaan.

 

Je zou kunnen zeggen dat het afslaan begint met het richting aangeven. Daarmee is nog niet gezegd dat de bestuurder van de motor verantwoordelijk is voor het ontstaan van het ongeval. Het kan immers zijn dat u als bestuurder van de auto al vaart minderde maar nog geen richtingaanwijzer had uitgezet. De motorrijder zou daarop kunnen besluiten u in te halen waarmee hij de eerste is die de bijzondere manoeuvre inzet.  

 

Het hangt dan ook van de diverse omstandigheden af om te kunnen bepalen wie als eerste de bijzondere manoeuvre heeft ingezet. Eventuele getuigen kunnen daarbij een groot verschil maken.

 

Heeft u letsel opgelopen bij een verkeersongeval en wilt u graag advies over de mogelijkheden? Neem dan contact op met ons kantoor voor een vrijblijvend en kosteloos eerste adviesgesprek. Wij kunnen u gericht adviseren en ervoor zorgen dat uw letselschadezaak op voortvarende wijze wordt behandeld.

 

Lees ook: Verkeersongevallen

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl