Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

What's in a name?

21 april 2021Door: Marion (M.J.L.) van den Aker-Groffen

De naam is een onderdeel van iemands identiteit. Een naam zegt ook iets over familieverbanden. Sinds de invoering van de Burgerlijke Stand in Nederland in 1811 kreeg je als kind automatisch de geslachtsnaam van je vader. Vanaf 1998 kunnen ouders kiezen of hun kind de achternaam van de vader óf van de moeder krijgt. De laatste jaren is er meer vraag naar de mogelijkheid om kinderen de achternamen van beide ouders te geven. Uit een peiling van het Ministerie van Justitie in 2020 is gebleken dat twee derde van de bevolking positief staat tegenover een aanpassing van de wet, zodat ouders een dubbele naam aan hun kinderen kunnen geven. Inmiddels ligt er een wetsvoorstel. 

 

Door het kiezen van een dubbele achternaam voor hun kind, kunnen ouders de verbondenheid met hen beiden laten zien. Het kan ook een praktische oplossing bieden voor mensen met meerdere nationaliteiten; het komt namelijk voor dat mensen in verschillende landen verschillende namen hebben. Een dubbele naam kan dan voor eenheid zorgen.

 

In het huidige wetsvoorstel zijn onder andere de volgende bepalingen opgenomen:
·       Een dubbele achternaam kan uit hooguit twee volledige namen bestaan (‘Jansen’ is een naam, ‘De Boer’ ook).

·       Ouders kiezen zelf de volgorde van de namen.

·       De namen worden achter elkaar vermeld zonder koppelteken (zo is er een onderscheid met getrouwde vrouwen die zowel hun meisjesnaam als de naam van hun partner dragen)

·       Als ouders zelf al een dubbele achternaam hebben vanwege de voorgestelde regeling en ze willen hun kind een  achternaam geven die is samengesteld uit hun beider achternamen, dan mogen ze zelf kiezen welke naam ze willen doorgeven. Ook dan geldt dat de dubbele naam uit niet meer dan twee namen mag bestaan.

·       Er kan alleen gekozen worden bij het eerste kind; volgende kinderen uit dezelfde relatie krijgen automatisch dezelfde achternaam als het eerste kind.

 

Volgens de bepalingen zijn er dus uiteindelijk twee mogelijkheden:

·       Een kind krijgt de (dubbele) naam van een van de ouders

·       Een kind krijgt een naam van de ene ouder gevolgd door een naam van de andere ouder

 

Stel dat twee ouders met een dubbele achternaam een kind krijgen, dan hebben zij de keuze uit maar liefst tien varianten voor de achternaam van hun baby!

 

Overigens blijft het zo dat, wanneer ouders geen keuze maken voor de achternaam van hun kind, het kind bij gehuwde of geregistreerde ouders de naam van de vader of van de duomoeder krijgt (dat is de moeder die het kind niet gebaard heeft). Zijn de ouders van het kind niet gehuwd of geregistreerd, dan krijgt het de naam van de geboortemoeder.

 

Het wetsvoorstel moet nog in de Tweede kamer worden behandeld. Dit zal naar verwachting in de loop van dit jaar het geval zijn. 

 

Marion van den Aker-Groffen, familierecht- advocaat en vFAS-scheidingsmediator bij Van der Putt Advocaten in Venray  (vandenaker@putt.nl of 0478 - 55 66 72).

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl