Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Debiteuren crediteuren

11 december 2018Door: Marcus (M.M.) Gerrits

Uit onderzoeken door kredietverzekeraars blijkt dat slechts 3% van de binnenlandse vorderingen van Nederlandse bedrijven onbetaald blijft. Ons land scoort hiermee ver onder het Europees gemiddelde van 8% en kent het laagste percentage binnenlandse oninbare vorderingen van Europa! Als oorzaak voor het lage percentage zien we onder meer de sterke betalingsmoraal van Nederlandse bedrijven en het feit dat Nederlandse ondernemers daadkrachtig zijn bij het innen van facturen. Actief innende crediteuren zijn goede ondernemers, want voordat een faillissement van een debiteur wordt uitgesproken, geldt het gezegde, dat hij die het eerst komt, het eerst maalt. In een faillissementssituatie bent u als schuldeiser gebonden aan de wettelijke rangorde die de curator in acht moet nemen.

 

In mijn praktijk als advocaat en faillissementscurator merk ik echter dat schuldeisers ondanks deze positieve statistieken, toch vaak onbetaald blijven. Als de debiteur failleert, dienen zij hun vordering bij de curator in om de btw terug te vragen en in de hoop daar ooit nog iets op uitgekeerd te krijgen. IJdele hoop meestal!

 

Toch kunt u als crediteur als u geconfronteerd wordt met een failliete vennootschap, zelf ook op onderzoek gaan. De Hoge Raad blijkt steeds meer bereid om toe te staan dat de bestuurder achter de failliete vennootschap ook verantwoordelijk is voor de nietnagekomen verplichtingen van die failliete vennootschap. Deze bestuurder handelt namelijk onrechtmatig tegenover de schuldeiser als hij namens de vennootschap verplichtingen aangaat terwijl hij weet of behoort te  weten dat de vennootschap niet aan die verplichtingen kan voldoen en ook overigens geen verhaal biedt. De bestuurder zal dan de schade die de wederpartij lijdt, moeten vergoeden. Deze norm is in vaste jurisprudentie inmiddels in vele varianten uitgewerkt.

 

Het is niet altijd eenvoudig om vast te stellen of bij de bestuurders de bedoelde wetenschap van niet na kunnen komen, bestond. De curator kan u bij uw pogingen om uw vordering geïnd te krijgen, helpen met informatie die hij heeft verkregen uit de hem beschikbaar gestelde boekhouding. Daarnaast kunt u uit de door de curator op internet te publiceren  faillissementsverslagen (insolventies.rechtspraak.nl) vaak belangrijke info verkrijgen. Als een bedrijf zelf besluit het faillissement  aan te vragen, is het van belang te kijken naar het moment waarop het besluit door de aandeelhouders is  genomen. Dit kunt u uit het verslag halen of moet de curator u kunnen vertellen. Vaak zit er de nodige tijd tussen het besluit tot  faillissementsaanvraag en het feitelijk uitspreken van het faillissement. Als u in die tussentijd nog opdrachten heeft gekregen tot het leveren van zaken of verrichten van diensten, zijn er goede gronden om de bestuurder van die vennootschap  bij een later faillissement persoonlijk aansprakelijk te stellen!

 

Voor vragen en/of opmerkingen kunt u mij mailen (gerrits@putt.nl)of bellen (0478-556676). 
mr. Marcus Gerrits

 

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl