Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Joyriding en schadevergoeding

26 april 2022Door: Susan (S.) Philippi

Helaas gebeurt het wel eens. Niet alleen raak je betrokken bij een ongeval, waarbij je letsel oploopt, maar dan blijkt ook nog dat je bent aangereden door een joyrider. De auto is wel verzekerd, maar de verzekering weigert om direct aansprakelijkheid te erkennen. Je krijgt dus ook nog geen schadevergoeding.  Wat als jou zoiets overkomt? Wat gebeurt er met je schade? Welke andere opties heb je als de verzekering je schade niet vergoedt?

 

Joyriding is “het wederrechtelijk gebruik maken van een motorrijtuig zonder de bedoeling het voertuig toe te eigenen”. Omdat het bij joyriding niet de bedoeling is om het voertuig toe te eigenen, is er dus geen sprake van diefstal. Degene die het voertuig meeneemt, wil er alleen in rijden.

 

Wie is in het geval van een ongeval tijdens joyriding aansprakelijk voor de schade? Dat is in eerste instantie de joyrider. Maar een auto is in Nederland toch verplicht verzekerd? Moet die verzekering van de auto de schade dan niet vergoeden? Uit de wet blijkt inderdaad dat de verzekering de schade moet vergoeden, ook in geval van joyriding. Echter is in de wet wel een uitzondering opgenomen, namelijk als er sprake is van joyriding met geweldpleging. Je kunt dan denken aan mishandeling, bedreiging of het openbreken van de auto. Is hier sprake van, dan hoeft de verzekering de schade niet te vergoeden aan een slachtoffer.

 

Gelukkig voor het slachtoffer is er het Waarborgfonds Motorrijtuigen. Als de verzekering van de auto de schade niet vergoedt, kun je proberen je schade daar te verhalen. Hier zit wel de voorwaarde aan dat je er eerst alles aan moet hebben gedaan om de joyrider te vinden en om je schade op hem/haar te verhalen. Als dat niet lukt, neemt het Waarborgfonds je schade in behandeling.

 

Heb je iets dergelijks meegemaakt en heb je daardoor lichamelijke en/of psychische klachten? Ondervind je financiële gevolgen hierdoor? Neem dan kosteloos en vrijblijvend contact op met één van onze specialisten. Wij voorzien je graag van juridisch advies.

 

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl