Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Smartengeld voor naasten en nabestaanden

16 januari 2019Door: Stijn (C.P.) Vos

In Nederland hebben slachtoffers in een letselschadezaak (na erkenning van aansprakelijkheid) recht op volledige vergoeding van de door hun geleden schade. Daaronder valt de materiële schade (zoals medische kosten, reiskosten, verlies van arbeidsvermogen, de kosten verbonden aan inschakeling van een letselschadeadvocaat), maar ook immateriële schade. Deze schade wordt ook wel smartengeld genoemd. Smartengeld is een vergoeding voor verdriet, pijn en gederfde levensvreugde. Dat klinkt ouderwets, maar dekt wel de lading.

 

Een ongeval met ernstige gevolgen heeft echter niet alleen impact op het slachtoffer zelf, maar ook op de mensen die dicht bij het slachtoffer staan. Tot voor kort was in het Nederlandse recht niet vastgelegd dat naasten of nabestaanden ook recht hebben op een smartengeldvergoeding. Als letselschadeadvocaat was dat ontzettend moeilijk uit te leggen aan ouders die net hun kind verloren hadden of aan de partner van een slachtoffer dat ernstig gehandicapt thuis was komen te zitten. Deze mensen hebben toch ook pijn en verdriet ten gevolge van het ongeval?

 

 

Sinds 1 januari 2019 is na een lange discussie in Den Haag eindelijk de Wet Vergoeding van Affectieschade van kracht. Affectieschade wordt omschreven als een vorm van smartengeld voor naasten van slachtoffers die door een fout van een ander zijn overleden, of ernstig of blijvend letsel hebben.

 

Er bestaat alleen recht op een vergoeding van affectieschade als het ongeval na 1 januari 2019 heeft plaatsgevonden. Daarbij moet er een nauwe band bestaan tussen naasten of nabestaanden en het slachtoffer. Hierbij moet u bijvoorbeeld denken aan echtgenoten, geregistreerde partners, ouders, kinderen en levensgezellen die een duurzame gemeenschappelijke huishouding met de gekwetste hebben op het moment van de gebeurtenis.

 

De vergoedingen voor affectieschade liggen tussen de € 12.500,00 en de € 20.000,00. Vergoeding van affectieschade kan het leed van naasten van slachtoffers natuurlijk niet wegnemen. De vergoeding heeft dan ook vooral een symbolisch karakter. Met betaling van een vergoeding  wordt wel erkenning en genoegdoening geboden. Ook kan de vergoeding van affectieschade helpen bij de verwerking. Het is in ieder geval een stap in de goede richting.

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl