Affectieschade

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

In Nederland hebben slachtoffers in een letselschadezaak (na erkenning van aansprakelijkheid) recht op volledige vergoeding van de door hen geleden schade. Daaronder valt de materiële schade (zoals medische kosten, reiskosten en verlies van arbeidsvermogen), maar ook immateriële schade. Deze schade wordt ook wel smartengeld genoemd. Smartengeld is een vergoeding voor verdriet, pijn en gederfde levensvreugde. Dat klinkt ouderwets, maar dekt wel de lading.

Een ongeval met ernstige gevolgen heeft echter niet alleen impact op het slachtoffer zelf, maar ook op de mensen die dicht bij het slachtoffer staan. Tot voor kort was in het Nederlandse recht niet vastgelegd dat naasten of nabestaanden ook recht hebben op een smartengeldvergoeding.

Als letselschadeadvocaat was dat ontzettend moeilijk uit te leggen aan ouders die net hun kind verloren hadden of aan de partner van een slachtoffer dat ernstig gehandicapt thuis was komen te zitten. Deze mensen hebben toch ook pijn en verdriet ten gevolge van het ongeval?

Sinds 1 januari 2019 is eindelijk de wet vergoeding van affectieschade van kracht. Affectieschade wordt omschreven als een vorm van smartengeld voor naasten van slachtoffers die door een fout van een ander zijn overleden, of ernstig of blijvend letsel hebben.

Er bestaat  alleen recht op een vergoeding van affectieschade als het ongeval na 1 januari 2019 heeft plaatsgevonden. Daarnaast moet er een nauwe band bestaan tussen naasten of nabestaanden en het slachtoffer. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan echtgenoten, geregistreerde partners, ouders, kinderen en levensgezellen die een duurzame gemeenschappelijke huishouding met de gekwetste hebben op het moment van de gebeurtenis.

De vergoedingen voor affectieschade liggen tussen de € 12.500,00 en de € 20.000,00. Vergoeding van affectieschade kan het leed van naasten van slachtoffers natuurlijk niet wegnemen. De vergoeding heeft dan ook vooral een symbolisch karakter. Met betaling van een vergoeding  wordt wel erkenning en genoegdoening geboden. Ook kan de vergoeding van affectieschade helpen bij de verwerking.

Heb jij recht op affectieschade?

Neem contact op met één van onze specialisten op dit rechtsgebied. Zij ondersteunen jou graag met juridisch advies. Je kunt direct contact opnemen met A.J.F. van DokW.H.M.J. Pelckmans, G.A.M. VerkuijlenC.P. Vos, C.M.W.M. van de Molengraft, S. Philippi, of L. Verhagen.

 

Word je liever zelf gebeld? Neem dan contact op via het contact formulier. Je kunt ook vrijblijvend langskomen op ons gratis inloopspreekuur.

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl