Als de overheid door haar handelen schade toebrengt aan een burger of bedrijf dan zijn situaties denkbaar waarin de overheid die schade moet vergoeden. Het kan daarbij gaan om rechtmatig en onrechtmatig handelen. Het betreft niet alleen besluiten maar bijvoorbeeld ook feitelijk handelen door de overheid.
Overheden (zoals gemeenten, provincies, de Rijksoverheid, waterschappen) zijn zogenaamde ‘openbare lichamen’. Evenals een menselijk lichaam, heeft een openbaar lichaam organen. Denk bijvoorbeeld aan het college van burgemeester en wethouders (hierna: college), de gemeenteraad en de burgemeester in uw gemeente. We noemen dat bestuursorganen. Deze bestuursorganen hebben specifieke (wettelijke) taken en bevoegdheden. Op die manier kan het overheidslichaam functioneren.
Zo stelt de gemeenteraad een bestemmingsplan vast en heeft het college de bevoegdheid om een omgevingsvergunning voor bouwen – door veel mensen nog steeds ‘bouwvergunning’ genoemd – te verlenen of juist te weigeren. De burgemeester handhaaft de openbare orde. Zo kan hij een demonstratie verbieden of een pand sluiten.
Elk bestuursorgaan heeft specifieke taken, zoals u ziet, maar er is een terugkerend element in de hiervoor besproken situaties: het gaat hier om besluiten in de zin van de Algemene Wet Bestuursrecht.