Gezag & Omgang

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Wat is ouderlijk gezag?

Ouders die met elkaar gehuwd zijn geweest, blijven ook na de scheiding belast met het gezamenlijk ouderlijk gezag over hun kinderen. In sommige situaties is het mogelijk om de rechtbank te vragen  het gezamenlijk gezag te wijzigen naar eenhoofdig gezag.

 

Ook ongehuwde ouders kunnen samen het gezag uitoefenen. Het komt voor dat zij dat niet tijdens hun relatie hebben geregeld en dat na het beëindigen van de relatie één van de ouders niet meer bereid is om aan de totstandkoming van gezamenlijk gezag mee te werken. In dat geval kan een verzoek bij de rechtbank worden ingediend om het gezamenlijk gezag vast te leggen.

 

Andere gerelateerde onderwerpen zijn:  

  • het verhuizen van kinderen
  • het wijzigen van het hoofdverblijf
  • het vaststellen van een informatie- en/of consultatieregeling
  • vragen van vervangende toestemming voor vaccinaties of andere medische handelingen of in verband met (wijziging van) de schoolkeuze. 

Hoe wordt de omgang met de kinderen geregeld?

Meestal zijn er afspraken gemaakt in het ouderschapsplan over de verdeling van de zorgtaken in het geval ouders samen het ouderlijk gezag uitoefenen. Als één ouder het gezag heeft, dan maken de ouders afspraken over de omgang. Als ouders er niet samen uit komen, dan kan de rechtbank een omgangsregeling bepalen.   

 

Als de kinderen ouder worden, dan kunnen hun behoeften veranderen. Ook kan er sprake zijn van een wijziging van de omstandigheden bij de ouders. Dit kan een reden zijn om de omgang te wijzigen. Dat kan in onderling overleg of onder de begeleiding van een mediator.

 

Kom je er samen niet uit, dan kan het geschil aan de rechter voorgelegd worden. Daar is dan een advocaat voor nodig. De rechter zal een beslissing nemen die in het belang van de kind(eren) wenselijk wordt geacht.

Meer informatie?

Heeft u vragen over gezag & omgang? Neem met mij contact op: mr. Marion van den Aker, advocaat-mediator. U kunt vrijblijvend een afspraak met mij maken (max 30 min) om te kijken wat ik voor u kan betekenen. Van der Putt Advocaten helpt u graag verder.

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / vissie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl