Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Een ongeval tussen een snorfiets en fietser, wie heeft er schuld?

13 april 2021Door: Geertje (G.A.M.) Verkuijlen

Het zal je maar gebeuren. Je rijdt niets vermoedend met je snorscooter genietend van het mooie weer door de stad. Totaal onverwachts schiet er een fietser de weg op die je niet (op tijd) hebt zien aankomen waardoor een aanrijding onvermijdelijk is. Jij, als bestuurder van de snorscooter, hebt behoorlijk wat schade opgelopen. Wie is er nu verantwoordelijk voor de vergoeding van de schade? 

 

Het is allereerst van belang om op te merken dat er sprake is van een verkeersongeval tussen een gemotoriseerde verkeersdeelnemer (jij als bestuurder van de snorscooter) en een ongemotoriseerde verkeersdeelnemer (de fietser). 

 

Om te kunnen beoordelen wie er aansprakelijk is voor de schade en in welke mate, vindt er op grond van de wet een beoordeling plaats aan de hand van de onrechtmatige daad (artikel 6:162 Burgerlijk Wetboek) en de zogenoemde reflexwerking van artikel 185 Wegenverkeerswet.

 

Reflexwerking, wat is dat?
Wanneer er een aanrijding plaatsvindt tussen een gemotoriseerd voertuig en een fietser of voetganger en er wordt schade toegebracht aan de bestuurder van het gemotoriseerde voertuig dan blijft volgens de wet de schade in beginsel voor een deel voor rekening van de bestuurder van het gemotoriseerde voertuig. Dit geldt ook in het geval dat de fietser of voetganger schuld heeft aan de aanrijding. Dit noemt men de reflexwerking. Dat is alleen anders wanneer er sprake is van overmacht aan de zijde van de bestuurder van het motorvoertuig. Wanneer er geen sprake is van overmacht blijft een gedeelte van de schade van de gemotoriseerde verkeersdeelnemer voor zijn of haar eigen rekening. 

 

Het antwoord op de vraag wélk gedeelte voor rekening van de gemotoriseerde verkeersdeelnemer blijft hangt af van de vraag in welke mate de aan ieder van de verkeersdeelnemers toe te rekenen omstandigheden heeft bijgedragen aan het ontstaan van de schade. Het gaat dan dus om de vraag in welke mate enerzijds het weggedrag van de bestuurder van het gemotoriseerde voertuig en anderzijds dat van de fietser aan het ontstaan van het ongeval hebben bijgedragen.

 

Heeft u ook letsel opgelopen terwijl u het slachtoffer werd van een verkeersongeval waarbij een gemotoriseerd voertuig en een ongemotoriseerde verkeersdeelnemer betrokken waren en wilt u graag advies over de mogelijkheden? Neem dan contact op met ons kantoor voor een vrijblijvend en kosteloos eerste adviesgesprek. Wij kunnen u gericht adviseren en ervoor zorgen dat uw letselschadezaak op voortvarende wijze wordt behandeld.

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl