Schade in de toekomst
25 mei 2023
Nogal wat consumenten laten de betalingstermijn verstrijken - soms per ongeluk, soms omdat het geld even op is. Wat kunt u als ondernemer dan het beste doen? En kunt u die extra kosten eigenlijk meteen helemaal doorbelasten?
Om maar met dat laatste te beginnen: nee, dat kan niet. De overheid wil voorkomen dat bedrijven hun consumenten overvallen met incassokosten bovenop het factuurbedrag. Daarom moet u eerst de betalingstermijn op de factuur afwachten en daarna een zogenaamde 'veertiendagenbrief' sturen. In die brief gunt u de klant nog eens twee weken om de kale factuurprijs te betalen.
Veertiendagenbrief
Wat nu als betaling ook na die brief uitblijft? Mag u de consument dan meteen dagvaarden én bij de rechter ook vergoeding van incassokosten vragen? Ja, heeft de hoogste rechter in 2014 gezegd. De veertiendagenbrief is zelf nu eenmaal gewoon een incassohandeling. Daarna is geen tweede aanmaning meer nodig om incassokosten te mogen claimen. Sommige rechters eisten dat voorheen wel en wezen vergoeding dus af als het bij één betalingsherinnering bleef. Dat is nu dus verleden tijd.
Incassokosten
Dat is natuurlijk pas de helft van het verhaal. Want wát kunt u dan precies van de klant vragen? Zijn dat echt alle kosten die u moest maken om het geld buiten de rechter om te innen? En kan die klant bijvoorbeeld zeggen dat het u eigenlijk bijna niks heeft gekost? De overheid voorzag dit soort discussies en bedacht daarom een tabel. Daarin staat wat u als ondernemer maximaal van de klant kunt krijgen. De ondergrens ligt op dit moment bij € 40,- en de bovengrens op maar liefst € 6.775,-. Die vergoeding hangt alleen af van het originele factuurbedrag, niet van uw eigen inspanningen bij herinnering en aanmaning. Een tweede brief levert dus geen extra geld op.
Advies
Sinds 2014 is dus duidelijk dat één aanmaning genoeg is om vergoeding van incassokosten te mogen claimen. Het is wel belangrijk dat die ene brief precies voldoet aan de eisen die de wet stelt. Anders bestaat namelijk het risico dat de rechter achteraf die vergoeding toch afwijst. Als u vroeg genoeg juridisch advies inwint, haalt u uit het incassotraject wat er in zit - tijdswinst én kostencompensatie.
Betalen uw klanten slechter dan u zou willen? Neem dan gerust eens contact met op met mr. Marcus Gerrits. Hij is gespecialiseerd in insolventierecht en ondernemingsrecht. Hij adviseert en ondersteunt u graag. Bel of mail voor een afspraak. Het eerste half uur is gratis.