Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Geen huwelijk en toch een algehele economische gemeenschap?

17 juni 2016Door: Marion (M.J.L.) van den Aker - Groffen

Dat het voeren van een deugdelijke administratie voor ongehuwd samenwonende partners erg belangrijk is, blijkt uit een recente uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag.

 

Het ging om een ongehuwd  samenwonend stel dat bij de notaris een samenlevingsovereenkomst had gesloten. Op enig moment hebben zij hun privé-bankrekeningen opgeheven en hebben zij hun inkomsten en uitgaven via hun en/of-rekeningen laten stromen. Zij houden geen administratie bij. Aan het einde van hun relatie twisten zij over de financiële afwikkeling van hun vermogen.

 

Beide partijen hadden bij aanvang van hun samenwoning vermogen en ze hadden ieder inkomsten. De inkomsten storten zij ieder op een gemeenschappelijke bankrekening en daarmee financieren zij  de aanschaf van diverse goederen. Aan het einde van de relatie is niet meer na te gaan met wiens geld een goed is aangeschaft en ook niet aan wie dat goed nu precies is geleverd. 

 

De rechtbank en het gerechtshof leiden uit de feitelijke gang van zaken af dat partijen stilzwijgend hebben afgesproken dat al hun bezittingen aan hun beiden toebehoren, ieder voor de helft. Dat wijkt af van hetgeen zij in hun samenlevingsovereenkomst hebben afgesproken.

 

Volgens de rechter hebben partijen hun eigendommen in economische zin gezien als gemeenschappelijk. In ieder geval hebben zij zich als zodanig gedragen. En in hun samenlevingsovereenkomst hebben zij voorts nog bepaald dat, als geen van beiden kan bewijzen van wie een goed is, het aan hun beiden in gezamenlijke eigendom toebehoort. 

 

Als de samenwoners hun vermogens gescheiden hadden willen houden, dan hadden zij:

1. ieder hun eigen bankrekening moeten houden,

2. de door ieder verworven goederen deugdelijk moeten administreren,

3. de geldstromen moeten vastleggen,

 4. eventuele schenkingen moeten vastleggen.

 

 

Hebt u vragen en/of wilt u nadere informatie? U kunt bij ons terecht.

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl