Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Mag je zomaar stoppen met een zakelijke samenwerking?

16 juni 2015Door: Marcus (M.M.) Gerrits

Bij sommige contracten met een open eindje zegt de wet hoe je daar van af komt. Nog veel meer samenwerkingsverbanden moeten het zonder dat kader doen. (Hoe) kom je daar dan ooit nog onderuit?

 

Werken en wonen

Mensen en bedrijven werken op allerlei manieren met elkaar samen. Soms kan zo'n relatie uit balans zijn. Een baan en een huis zijn bijvoorbeeld erg belangrijk, maar werknemers en huurders hebben een zwakke onderhandelingspositie. Daarom staan in de wet regels die het einde van arbeids- en huurcontracten omlijnen.

 

Afscheid nemen

Voor veel andere contracten bestaan geen eigen regels. Natuurlijk bepaalt de wet ook hier wel iets. Als het contract achteraf gezien onterecht ontstond, dan kun je het 'vernietigen'. Als de ander het contract niet (goed) naleeft, kun je het 'ontbinden'. Wat nu als alles prima ging en gaat, maar je gewoon afscheid wilt nemen?

 

Andere koers

Stel eens dat je al dertig jaar met hetzelfde bedrijf zaken doet. Om een nieuwe strategie te laten slagen, moet je van koers wijzigen en oude partners uitzwaaien. Als het contract zelf iets vermeldt over hoe je mag 'opzeggen', dan gelden die afspraken meestal. Vaak staat er helaas niks in over beëindiging zonder echte aanleiding. Zit je dat voor altijd aan elkaar vast?

 

Extra eisen

Nou nee. Het uitgangspunt is namelijk dat je kunt opzeggen, maar daar komt vaak meer bij kijken. Je mag het partnerschap dan alleen zelfstandig stoppen als je:

•             daar een goede reden voor hebt;

•             aanbiedt om alles af te kopen; en/of

•             een fatsoenlijke uitlooptijd gunt.

 

Drie tips

Hoe het einde precies moet verlopen, hangt van verschillende dingen af. Rechters kijken altijd naar het contract, de periode waarin het liep en de situatie bij de breuk. Onthoud daarom dit:

•             Zet altijd duidelijk op papier hoe je ooit nog uit elkaar kunt.

•             Laat je goed adviseren bij beëindiging van een samenwerking.

•             Onderbouw je verhaal in een rechtszaak heel concreet.

 

Advies

Wil je een samenwerking aangaan? Stop je liever na een lange tijd? Of overvalt iemand je juist met een beëindiging? Neem dan gerust contact met ons op.

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl