Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Eigen schuld?

21 mei 2013Door: Henri (W.H.M.J.) Pelckmans

Jan is als voorman van een groep dakdekkers aan het werk op het dak van een hal. Ze moeten daar aluminium dakplaten leggen. Zijn werkgever had Jan gezegd dat hij een veiligheidsgordel moest gebruiken. Ook had Jan veiligheidscursussen gevolgd en was hij een ervaren voorman. Op de bouwplaats waren ook nog twee hoogwerkers aanwezig die gebruikt hadden kunnen worden bij het leggen van de dakplaten. Ze kiezen er echter voor om zonder valbeveiliging op het dak te klimmen en daar aan het werk te gaan.

 

Je raadt het al. Een windvlaag tilt een dakplaat op en Jan valt zes meter naar beneden met behoorlijk wat letsel tot gevolg. Jan stelt
zijn werkgever aansprakelijk. De werkgever vindt dat het Jans eigen schuld is: hij had een veiligheidsgordel om kunnen doen of de hoogwerker kunnen gebruiken. Hij was een ervaren voorman en had veiligheidscursussen gevolgd.

 

De zaak komt voor de rechter. In eerste instantie vindt de rechtbank dat de werkgever inderdaad aansprakelijk is. De werkgever kon namelijk niet bewijzen dat hij Jan opdracht had gegeven om de veiligheidsgordel te dragen.

 

De werkgever gaat in hoger beroep. Het Hof vindt dat de werkgever inderdaad niet aansprakelijk is. Jan was op de werkplek zelf
leidinggevende en wist als ervaren voorman dat hij veiligheidsmaatregelen had moeten nemen dan wel de hoogwerker had moeten gebruiken. 

 

De zaak wordt aan de Hoge Raad, ons allerhoogste rechtscollege, voorgelegd. De Hoge Raad is van mening dat op de werkgever een zware zorgplicht rust. De werkgever kan niet volstaan met het alleen laten volgen van cursussen en het ter beschikking stellen van veiligheidsmiddelen. De werkgever moet er ook op toezien dat er veilig gewerkt wordt. Omdat de werkgever er niet op toegezien heeft dat Jan met een veiligheidsgordel naar boven is gegaan en ook niet de instructie heeft gegeven om de hoogwerker te gebruiken, is de werkgever aansprakelijk en moet de werkgever de schade van Jan betalen.

 

Moraal van dit verhaal: denk niet te snel dat het je eigen schuld is als je letsel oploopt op het werk!

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl