Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Ongeval als zwakkere verkeersdeelnemer

24 november 2021Door: Stijn (C.P.) Vos

Auto’s hebben tegenwoordig veel veiligheidsvoorzieningen om de bestuurder te beschermen tegen de impact van een eventuele aanrijding. Je kan daarbij denken aan airbags, kreukelzones en zelfs aan anti-whiplash hoofdsteunen. Zwakkere verkeersdeelnemers hebben echter geen airbag of kreukelzone en maar weinig fietsers dragen een helm. Hierdoor is hun (letsel)schade na een aanrijding vaak veel groter dan de schade van de automobilist.

 

Fietsers en voetgangers worden daarom in de Nederland extra beschermd door artikel 185 van de Wegenverkeerswet. Als een zwakkere verkeersdeelnemer betrokken is geraakt bij een verkeersongeval met een motorrijtuig dan is de eigenaar van de auto in beginsel verplicht de schade van de fietser of voetganger te vergoeden. https://putt.nl/verkeersongevallen

 

In de praktijk komt het erop neer dat de schade van de fietser of voetganger minimaal voor 50%  moet worden vergoed. Zelfs als de zwakkere verkeersdeelnemer het ongeluk zelf heeft veroorzaakt, door bijvoorbeeld geen voorrang te verlenen of door rood te fietsen. Alleen als de automobilist aan kan tonen dat de verkeersfouten van de zwakkere verkeersdeelnemer zo onwaarschijnlijk waren dat hij daarmee in alle redelijkheid geen rekening kon houden vervalt deze schadevergoedingsverplichting. 

 

Als de zwakkere verkeersdeelnemer een kind van onder de 14 jaar is moet de schade voor 100% worden vergoed. Er wordt vanuit gegaan dat kinderen door hun impulsiviteit en onberekenbaarheid meer gevaar te duchten hebben van gemotoriseerd verkeer. Daarnaast zijn de gevolgen van een aanrijding voor een kind uitzonderlijk ingrijpend. 

 

In de meeste gevallen zal de WAM verzekering van de automobilist uiteindelijk de schadevergoeding aan de zwakkere verkeersdeelnemer moeten betalen. 

 

Als je letselschade hebt opgelopen bij een verkeersongeval, dan loont het de moeite om eens vrijblijvend contact op te nemen met een van onze letselschadeadvocaten. Het eerste gesprek is altijd gratis.

 

Lees ook:

https://putt.nl/waarom-zou-ik-naar-een-letselschade-advocaat-gaan

https://putt.nl/wat-kost-een-letselschade-advocaat

 

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl