Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Samenwonen zonder iets te regelen: een spannende zaak!

21 oktober 2020Door: Marion (M.J.L.) van den Aker-Groffen

Als u geld investeert in het vermogen van uw partner, bijvoorbeeld in diens woning, krijgt u dan bij een relatiebreuk uw geld terug? Als u geen samenlevingsovereenkomst hebt, dan wordt dat lastig. In de wet is namelijk niets geregeld voor samenwoners en de wettelijke regeling voor gehuwden is niet van toepassing op ongehuwd samenwonenden.

 

Een man had kort voordat hij ging samenwonen, een woning gekocht, die alleen op zijn naam stond. Een paar jaar later werd de woning verbouwd. Een deel van de kosten werd betaald door de moeder van de vrouw en de rest van de verbouwingskosten van in totaal € 90.000,= werden door de vrouw zelf betaald.

 

Na het verbreken van de relatie wilde de vrouw haar geld terug. De rechtbank wees haar vordering toe, maar het Hof wees de vordering van de vrouw in hoger beroep af. De Hoge Raad bepaalde in cassatie  dat de regels die gelden voor gehuwden niet van toepassing zijn op ongehuwden. Bij samenwoners moet er sprake zijn van een overeenkomst. Dat kan een schriftelijke, uitdrukkelijke of stilzwijgende overeenkomst zijn; de afspraak kan ook worden afgeleid uit het gedrag van de samenwoners. Ook de redelijkheid en de billijkheid was van belang. Omdat de vrouw onvoldoende feiten en omstandigheden hierover had gesteld, vond de Hoge Raad dat zij geen recht had op terugbetaling van haar investering.  

 

De vraag of de woning in waarde was gestegen door de verbouwing is niet aan de orde gekomen. Wellicht was de uitkomst anders geweest als dat wel was gebeurd.     

 

Stel dat u toch een vergoedingsrecht heeft (bijv. omdat u dat op papier hebt gezet) dan is de volgende vraag of dit recht op het moment van de relatiebreuk niet is verjaard.

 

Vergoedingsrechten voor echtgenoten verjaren pas 6 maanden na de echtscheiding. Voor ongehuwden is in de wet niets geregeld en de regeling voor echtgenoten is niet van toepassing op samenwoners. In de meeste gevallen geldt dan de algemene verjaringstermijn van 5 jaar (na de investering). Dit betekent dat uw vergoedingsrecht al tijdens uw relatie kan verjaren, terwijl u zich hiervan niet bewust bent.

 

Samenwonen zonder overeenkomst is dus een spannende, maar vooral ook onverstandige zaak. Deze spanning op het moment dat u uit elkaar gaat, kunt u voorkomen.

Wilt u weten hoe u dat aanpakt, neem dan contact met mij op. Marion van den Aker-Groffen, advocaat en vFAS-scheidingsmediator.

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl