Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Varkens in Nood en de toegang tot de bestuursrechter

26 mei 2021Door: Bram (B.P.M.) Dirkx

Stel je eens voor: je woont in het buitengebied en een agrarisch bedrijf wil uitbreiden. Om jou moverende redenen ben je daar wellicht tegen. De kans is groot dat je een zienswijze kunt indienen tegen zo’n ontwerp-omgevingsvergunning. Met een zienswijze maak jij duidelijk hoe jij kijkt naar die specifieke ruimtelijke ontwikkeling. Het bestuursorgaan, bijvoorbeeld het college van burgemeester en wethouders in jouw gemeente, neemt jouw zienswijze vervolgens mee in de overwegingen en besluit dan of de omgevingsvergunning (en onder welke voorwaarden die) wordt verleend. 

 

Besluit het bestuursorgaan de omgevingsvergunning te verlenen, dan kun je tegen zo’n besluit waarbij je in de voorbereidingsfase een zienswijze kon indienen in beroep bij de bestuursrechter. Bezwaar maken is dan niet mogelijk. Waar een zienswijze in beginsel door eenieder kan worden ingediend, moet je bij de bestuursrechter belanghebbende zijn. Je moet dus zelf een (rechtstreeks) belang hebben bij (het weigeren van) zo’n omgevingsvergunning. Denk bijvoorbeeld aan geur- en geluidsoverlast, verkeersveiligheid en beperking van zicht en/of privacy.

 

Het stelsel dat ik hierboven beschreef is door de recente Varkens in Nood-uitspraak van de hoogste bestuursrechter (voorlopig) echter op de schop gegaan. Waar je eerst dus een zienswijze moest indienen, om vervolgens in beroep te kunnen gaan, is dat bij bepaalde ruimtelijke besluiten niet meer noodzakelijk. Als je belanghebbende bent, kun je derhalve in beroep bij de rechter zonder een zienswijze in te dienen. Ben je geen belanghebbende bij de omgevingsvergunning, dan is er ook voor jou nog een te bewandelen weg. Uit de rechtspraak blijkt namelijk ook dat je als niet-belanghebbende in beroep kunt gaan bij de bestuursrechter, op voorwaarde dat je in het voortraject een zienswijze hebt ingediend.

 

Samengevat:

Belanghebbende:  heb je geen zienswijze ingediend tegen het ontwerpbesluit, dan kun je alsnog gewoon in beroep. Heb je wel een zienswijze ingediend, dan kon je sowieso al in beroep als belanghebbende.

 

Niet-belanghebbende:  heb je geen zienswijze ingediend tegen het ontwerpbesluit, dan kun je ook niet in beroep. Heb je wel een zienswijze ingediend als niet-belanghebbende, dan kun je nu wel in beroep. Dat laatste was tot voorheen niet mogelijk.

 

Ben je bij de bestuursrechter, dan ben je er inhoudelijk natuurlijk niet. Ben je benieuwd welke hobbels je nog meer moet nemen in een bestuursrechtelijke procedure? Of heb je andere vragen? Neem contact op met mr. drs. Bram Dirkx door te mailen naar dirkx@putt.nl of te bellen naar 0478-556674.

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl