Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Nieuwe regeling voor partneralimentatie

19 december 2018Door: Marion (M.J.L.) van den Aker - Groffen

Het lijkt er nu dan toch op dat er in de Tweede Kamer een meerderheid is voor het wetsvoorstel om de duur van de partneralimentatie te verkorten.

 

De grondslag voor de partneralimentatie is niet gewijzigd. Grondslag blijft de - ook na het huwelijk - voortdurende solidariteit (lotsverbondenheid) die door het huwelijk is ontstaan. 

 

Ook is de manier waarop de partneralimentatie wordt berekend niet gewijzigd.

 

De huidige duur van de partneralimentatie is volgens de wet 12 jaar. Deze termijn geldt zowel voor een huwelijk met kinderen als ook voor een huwelijk zonder kinderen dat langer dan vijf jaar heeft geduurd. Voor een huwelijk zonder kinderen dat korter dan vijf jaar heeft geduurd,  is de alimentatietermijn gelijk aan de duur van het huwelijk. Van deze termijnen kan bij het regelen van de echtscheiding in onderling overleg af worden geweken.

 

De nieuwe beoogde regeling houdt in dat een partneralimentatie geldt voor de duur van vijf jaar. Maar hierop is wel een aantal uitzonderingen geformuleerd. De belangrijkste uitzonderingen op de hoofdregel zijn:

- Scheidende echtgenoten geboren vóór 1 januari 1970 waarvan het huwelijk langer dan 15 jaar heeft geduurd, hebben recht op 10 jaar partneralimentatie;

- Het recht op 10 jaar partneralimentatie bestaat ook voor scheidende echtgenoten waarvan het huwelijk 15 jaar of langer heeft geduurd, waarbij de alimentatiegerechtigde binnen 10 jaar na de scheiding de AOW-leeftijd zal bereiken;

- In het geval van scheidende ouders van kinderen jonger dan 12 jaar zal de alimentatiegerechtigde een aanspraak houden op een partneralimentatie van 12 jaar.

Daarnaast is er in schrijnende gevallen de mogelijkheid om een langere termijn dan vijf jaar toe te wijzen (hardheidsclausule).

 

De nieuwe regeling zal van toepassing zijn op echtscheidingsverzoeken die na 1 januari 2020 ingediend worden. Voor de mensen die vóór 1 januari 2020 gaan scheiden verandert er dus niets.

 

Wilt u weten wat u het beste kunt doen met het oog op de nieuwe regeling, dan kunt contact opnemen met Marion van den Aker-Groffen, advocaat en vFAS-scheidingsmediator bij Van der Putt Advocaten in Venray (vandenaker@putt.nl of 0478-556672)

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl