Zorgplicht van de werkgever
28 maart 2023Na alle media-aandacht rondom het thema grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, treden werkgevers die te maken krijgen met meldingen van ongewenst gedrag, steeds strenger op. Dat is natuurlijk een goede zaak, maar voor werkgevers is het van belang om niet overhaast sancties op te leggen.
Een tijd geleden publiceerde Nieuwsuur een artikel over werkgevers die, na een melding van grensoverschrijdend gedrag door een werknemer, direct overgaan tot schorsing of ontslag op staande voet van de beschuldigde medewerker, zonder zelf eerst de feiten te onderzoeken of de beklaagde te horen. Naast het feit dat deze ingrijpende beslissingen van werkgevers grote impact kunnen hebben op de beklaagden, lopen werkgevers zelf ook risico’s.
Op iedere werkgever rust een wettelijke zorgplicht ten aanzien van de arbeidsomstandigheden. Werkgevers zijn verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving voor personeel. Dat houdt in dat zij zich actief moeten inspannen om seksuele intimidatie en agressie op het werk te voorkomen en te beperken.
Als je als werkgever te maken krijgt met een melding van ongewenst gedrag, dan is het niet alleen van belang om een luisterend oor te bieden aan de werknemer die de melding maakt, maar is het ook verstandig om de melding te bespreken met de beschuldigde medewerker. Zo geef je ook de beklaagde de kans om zijn kant van het verhaal te doen.
Het risico bestaat dat de feiten toch genuanceerder liggen dan de klacht doet vermoeden; of dat de melding zelfs volledig onterecht is gemaakt. Indien je als werkgever in dat geval zonder voldoende onderzoek of zonder het toepassen van hoor- en wederhoor al sancties hebt opgelegd zoals een schorsing of ontslag op staande voet, dan is het kwaad vaak al geschied. De beschuldigde werknemer komt dan zelden nog terug op de werkvloer en als werkgever loop je het risico dat je in een mogelijk door de ontslagen of geschorste werknemer aangespannen procedure bij de rechtbank de deksel op de neus krijgt.
Krijg je als werkgever te maken met een melding van ongewenst gedrag op de werkvloer, of word je als werknemer zelf geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag? Neem dan contact op.