Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Rechtsbijstandsverzekering en het recht op vrije advocaatkeuze

25 april 2023Door: Bram (B.P.M.) Dirkx

Veel burgers en bedrijven hebben een rechtsbijstandsverzekering, om de kosten van een juridisch geschil op te vangen. In de polisvoorwaarden van je rechtsbijstandverzekering staat welke zaken onder de dekking vallen.

 

Zo lang het alleen om advies en onderhandeling gaat, mag de verzekeraar eigen juristen inzetten. Als het echter aankomt op een procedure, dan mag je zelf een advocaat uitkiezen. We noemen dat de vrije advocaatkeuze. Dat recht op vrije advocatenkeuze is ontstaan in het Europese recht. In 2013 oordeelde het Europees Hof van Justitie dat je bij een rechtsbijstandsverzekering het recht hebt om zelf een advocaat te kiezen als sprake is van een gerechtelijke of administratieve procedure.

 

Dit arrest uit 2013 werd opgevolgd door een uitspraak van het Kifid (Klachteninstituut voor Financiële Dienstverlening) in 2020, waarin werd bepaald dat een verzekerde ook in de buitengerechtelijke fase recht heeft op vrije advocaatkeuze. In hoger beroep kwam het Kifid weliswaar deels terug op dit standpunt, door te stellen dat een consument niet altijd het recht heeft om zelf een advocaat te kiezen, maar dat daarvoor altijd een relatie met een administratieve procedure (denk aan bestuursrecht) of gerechtelijke procedure moet zijn. Derhalve hebben verzekerden (nog) eerder recht op vrije advocaatkeuze, maar daar worden zij door rechtsbijstandsverzekeraar wellicht niet altijd op gewezen.

 

Als het dus aankomt op een procedure, ook al ben je formeel nog niet aan het procederen, dan hoef je dan dus geen genoegen te nemen met de advocaat die jouw verzekering aanwijst of interne behandeling door een jurist of advocaat van de rechtsbijstandsverzekeraar zelf. Het voordeel van de vrije advocaatkeuze is dat je een gespecialiseerde advocaat in jouw omgeving kan kiezen.

 

Heb je vragen over het recht op vrije advocaatkeuze of wil je een ander juridisch probleem of een uitdaging met ons bespreken? Plan dan jouw bezoek in bij een van de advocaten van Van der Putt Advocaten. 

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl