Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

"Een fietser kan doen in het verkeer wat hij wil!" Of toch niet?

15 juni 2022Door: Arthur (A.J.F.) van Dok

Laatst sprak ik iemand die mij zei dat een fietser in het verkeer alles kan maken, omdat hij toch door de wet beschermd wordt. Toen ik wat bedenkelijk keek zei mijn gesprekspartner dat de schade van de fietser toch altijd wordt vergoed, wat diegene ook voor fouten maakt in het verkeer. Dit is een misvatting die ik wel vaker hoor en waar ik dus in dit artikel graag even op inga.

 

Inderdaad worden fietsers en voetgangers beschermd door de wet, omdat deze verkeersdeelnemers als “kwetsbaar” in het verkeer worden beschouwd door de wetgever. Gemotoriseerd verkeer brengt immers meer gevaar met zich mee vanwege snelheid en gewicht van het voertuig;  fietsers en voetgangers zijn daartegen niet echt beschermd. Dat een fietser of voetganger altijd volledig beschermd wordt door de wet is echter onjuist.

 

De Nederlandse wetgever heeft geregeld dat de fietser of voetganger in beginsel minimaal 50% van de schade vergoed moet krijgen als zich een ongeval voordoet met een motorvoertuig. Of dit wordt opgetrokken naar een hoger percentage of zelfs een volledige vergoeding hangt af van de vraag of de fietser/voetganger zelf een verkeersfout heeft gemaakt die hem of haar te verwijten valt. Geeft een fietser bijvoorbeeld geen voorrang aan een automobilist, dan zal het vergoedingspercentage waarschijnlijk lager worden dan 100%. We gaan dus uit van een minimaal vergoedingspercentage van 50%, maar als de fietser of voetganger bewust een ongeval veroorzaakt of roekeloos verkeersgedrag vertoont, dan hoeft er helemaal geen schade te worden vergoed. Het is dus zeker niet zo, dat de kwetsbare verkeersdeelnemer maar “kan doen wat hij wil”. In hoeverre een kwetsbare verkeersdeelnemer recht heeft op schadevergoeding hangt dus erg af van zijn of haar eigen gedragingen in het verkeer.

 

Heeft u als fietser of voetganger een verkeersongeval gehad en twijfelt u over de schuldvraag? Er is misschien meer mogelijk dan u denkt. Neemt u gerust vrijblijvend en kosteloos contact op met één van onze letselschadeadvocaten.

 

Lees ook:

Gemotoriseerd/ongemotoriseerd verkeer

Ongeval als zwakkere verkeersdeelnemer

 

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl