Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Letselschade en het UWV

31 maart 2021Door: Henri (W.H.M.J.) Pelckmans

Veel mensen die letsel oplopen krijgen vroeg of laat te maken met het UWV. Zeker als de klachten lang aanhouden gaat het UWV een steeds grotere rol spelen. Dat leidt soms tot misverstanden.

 

Als werknemer ben je verzekerd voor de zogenaamde werknemersverzekeringen zoals de WW, de ziektewet en de WIA. Als je arbeidsongeschikt raakt als gevolg van een ongeval terwijl je in loondienst bent, dan moet, bij een contract voor onbepaalde tijd, de werkgever in ieder geval gedurende twee jaren je loon geheel of gedeeltelijk doorbetalen. Bij een tijdelijk contract moet de werkgever gedurende de contractduur het loon doorbetalen waarna je aanspraak kunt maken op een Ziektewetuitkering. Ben je een jaar arbeidsongeschikt dan moet, op grond van de Wet Poortwachter, gekeken worden of er andere functies zijn die je nog wel zou kunnen doen, zowel bij de eigen werkgever als bij andere werkgevers. Lukt dat niet en blijf je twee jaar arbeidsongeschikt dan zal er een WIA-keuring moeten plaatsvinden. Het UWV beoordeelt dan wat je beperkingen zijn en wat je in theorie met die beperkingen nog zou kunnen verdienen. Is het verschil met je laatste loon kleiner dan 35% dan krijg je geen uitkering. Is het verschil groter dan krijg je wel een uitkering.

De WIA keuring speelt vanzelfsprekend wel een rol bij de afwikkeling van een letselschadezaak maar is daarin niet allesbepalend. Het kan zijn dat het UWV van mening is dat je niet arbeidsongeschikt bent terwijl er bij de afwikkeling van de letselschadezaak weldegelijk vanuit gegaan wordt dat je niet meer kunt werken. Ook het spiegelbeeld komt voor. Het UWV vindt je arbeidsongeschikt terwijl de verzekeraar daar niet van overtuigd is. Dat komt doordat er andere toetsingskaders zijn bij de afwikkeling van de letselschadezaak en de beoordeling of je in aanmerking komt voor een WIA uitkering. Dat maakt het allemaal niet eenvoudiger. Zoek dan ook tijdig hulp als je als gevolg van een ongeval of medische fout letsel hebt opgelopen.

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl