Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Toekomstschade

23 oktober 2019Door: Henri (W.H.M.J.) Pelckmans

Bij de afwikkeling van letselschadezaken met blijvend letsel tot gevolg moet ook rekening gehouden worden met toekomstige schade. Als de zaak wordt afgewikkeld moet daar een voorziening voor getroffen worden.

 

Om de toekomstschade goed te kunnen bepalen moet met een aantal factoren rekening gehouden worden. De eerste factor is de inflatie. Het geld wordt elk jaar minder waard. Als het slachtoffer nu € 1.000,00 krijgt om over 10 jaar bijvoorbeeld een behandeling te kunnen betalen die nu € 1.000,00 kost, dan komt het slachtoffer er aan tekort. Door de inflatie zal de behandeling over 10 jaar waarschijnlijk meer kosten. Dat betekent dat het slachtoffer nu al wat meer moet krijgen dan € 1.000,00 omdat er rekening mee gehouden moet worden dat de desbetreffende behandeling over 10 jaar duurder zal zijn.

 

Daar staat tegenover dat het slachtoffer de hiervoor genoemde € 1.000,00 nog even kan “oppotten”, bijvoorbeeld op een spaarrekening. Tot een aantal jaren geleden kreeg je daar rente op, waardoor  er elk jaar wat bijkwam, het rendement.

 

Ook moet rekening gehouden worden met de belasting. Zeker bij grote schades kan het zijn dat het in één keer te betalen bedrag zodanig hoog is, dat het slachtoffer in “box III” belasting moet betalen. Er gaat dan elk jaar wat af dat ook gecompenseerd moet worden omdat de behandeling over 10 jaar immers gewoon betaald moet kunnen worden.

 

Tot een aantal jaren geleden werd de toekomstschade afgewikkeld uitgaande van een inflatie van 3%  en een rendement van 6%. Er werd, zoals dat heet, gerekend met een rekenrente van 3% (6% -3%). Als er nu afgewikkeld wordt op basis van de hiervoor genoemde uitgangspunten dan komt het slachtoffer er uiteindelijk op tekort. De inflatie is al jaren weliswaar een stuk lager dan 3% maar het rendement is nu (bijna) 0%. Gelukkig is er in de rechtspraak inmiddels een tendens om met een reëlere rekenrente te rekenen.

 

Mocht je informatie willen over de berekening van (toekomst)schade, kom dan gerust eens langs op ons inloopspreekuur of maak een vrijblijvende afspraak!

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl