Zorgplicht van de werkgever
28 maart 2023Als je bezig bent met een (ver)bouwproject, dan heb je waarschijnlijk aan de voorkant goede afspraken gemaakt met de aannemer. Op die manier weet je veelal waar je aan toe bent. Althans dat hoop je.
Prijzen rijzen, in deze tijd van inflatie, de pan uit. Materialen zijn niet leverbaar, maar niet onbelangrijk: materialen worden ook duurder en ook loonkosten zullen door indexatie toenemen. Dat kan gevolgen hebben voor het (ver)bouwtraject. Veel aannemers zullen de stijgende prijzen al verwerkt hebben in de aanneemovereenkomst (of de algemene voorwaarden). Iemand moet de kosten immers dragen.
Te denken valt aan een risicoregeling, waarmee verrekening van wijzigingen van prijzen en bouwmaterialen tot op bepaalde hoogte mogelijk is. Het moet dan gaan om prijsstijgingen die normaal te verwachten zijn. In veel algemene voorwaarden zijn bepalingen opgenomen voor prijsstijgingen. Als er geen afspraken zijn gemaakt, en er zijn geen algemene voorwaarden van toepassing, dan komen kostenstijgingen veelal voor rekening van de aannemer.
Echter, de aannemer staat niet (altijd) met lege handen. In het bouwrecht bestaat een wettelijke regeling voor kostenverhogende omstandigheden. Het gaat dan om kostenverhogende omstandigheden waar aannemers bij het sluiten van de overeenkomst geen rekening mee hoefden te houden. Extreme prijsstijgingen kunnen soms zo’n omstandigheid zijn, maar dat is niet altijd zeker. Op grond van de wet kunnen partijen een beroep doen op zogenaamde onvoorziene omstandigheden. Als een van de partijen bij een aanneemovereenkomst zich op onvoorziene omstandigheden beroept, kan de rechter op verzoek van een van de partijen de overeenkomst wijzigen of ontbinden. De rechter, zeker als de opdrachtgever een (beter beschermde) consument is, gaat niet altijd mee in zo’n verzoek.
Waren normale stijgingen of verhogingen voorzien, dan wordt dat al lastiger, maar bij extreme stijging hoefde de aannemer er wellicht weer geen rekening mee te houden. Voor aannemer en opdrachtgever is het van belang om discussies en procedures over kostenverhogende omstandigheden te voorkomen door duidelijke afspraken te maken aan de voorkant. Dat kan in een aanneemovereenkomst maar bijvoorbeeld ook (voor aannemers) in algemene voorwaarden.
Laat je tijdig informeren over de kansen en risico’s voor jou als aannemer of als opdrachtgever. Wij helpen je graag verder.