Schade in de toekomst
25 mei 2023Facebook, Twitter, Instagram, wie zit er tegenwoordig niet op? Mensen delen steeds meer met elkaar via deze kanalen. Opvallend daarbij is dat vaak positieve zaken worden belicht waarbij je je soms zelfs zou kunnen afvragen of de berichtgeving niet net wat rooskleuriger is dan de werkelijkheid. Met trots worden sportieve prestaties vermeld. Ook successen op het werk of leuke uitstapjes met het gezin lenen zich prima voor positieve berichten. Daar lijkt niets mis mee, zelfs niet als de berichten wat al te positief zijn.
Voor letselschadeslachtoffers geldt het voorgaande net zo goed. Een wat al te positief bericht kan behoorlijk funest zijn voor de beeldvorming. Een verzekeraar weet bijvoorbeeld niet dat die prestatie waar je zo trots op bent of dat leuke gezinsuitje voor een forse toename van je klachten heeft gezorgd. Een verzekeraar heeft er belang bij om je te confronteren met het feit dat je blijkbaar meer kunt dan eerder richting de verzekeraar is aangegeven.
In de praktijk blijkt dan ook, dat verzekeraars met enige regelmaat op internet, en dus ook op social media, zoeken naar gegevens van slachtoffers. In principe is dit toegestaan. Het betreft hier immers gegevens die iemand vrijwillig op het internet heeft gezet.
Als slachtoffer is het belangrijk dat je verstrekte informatie aan de verzekeraar correct is. Anderzijds moet ook een verzekeraar begrijpen dat een wat al te rooskleurig bericht op social media nog niet betekent dat een slachtoffer een onterechte claim heeft ingediend. Als slachtoffer sta je, na een wat al te rooskleurige berichtgeving, echter wel met 2-0 achter. Je zult dan alsnog moeten uitleggen dat je trots bent op wat je bereikt hebt maar dat dat nog niet betekent dat je geen beperkingen hebt. Aangezien een verzekeraar er natuurlijk geen (financieel) belang bij heeft om je als slachtoffer “op je blauwe ogen" te geloven, kun je je voorstellen dat dat een hele klus kan zijn.
Voorkom dus onjuiste beeldvorming door een te rooskleurig beeld te schetsen op de sociale media. Lever je een prestatie waar je trots op bent? Geen enkel probleem om daar melding van te doen maar ben dan ook eerlijk en compleet en meld, bijvoorbeeld, ook de (negatieve) gevolgen van die prestatie. Eerlijkheid duur immer, ook hier, het langst!