Wat is no cure nog pay precies

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

No cure no pay is kortgezegd een overeenkomst waarbij u uw belangenbehartiger alleen hoeft te betalen als er een bepaald resultaat wordt behaald. Wordt er geen succes geboekt door de belangenbehartiger, dan hoeft u hem/haar niets te betalen. Bij succes dient u een bepaald percentage van de opbrengst als beloning aan uw belangenbehartiger te betalen.

Wat mag een advocaat op dit moment met u afspreken?

Vanaf 1 januari 2014 is het advocaten toegestaan om in letselschadezaken no cure no pay- afspraken te maken met een cliënt. In letselschadezaken zijn veel bureaus op de markt die ook aan belangenbehartiging doen maar geen advocaat zijn. Zij mogen al jarenlang onbeperkt no cure no pay afspraken maken.Wat veel mensen niet weten is dat de advocaat de kosten van zijn/haar werkzaamheden meestal volledig op de tegenpartij kan verhalen. Als de tegenpartij immers aansprakelijk is voor het ontstaan van uw schade, moet die tegenpartij al uw schade vergoeden, dus ook de advocaatkosten! Dit betekent dat wij in het overgrote deel van onze zaken de kosten bij de tegenpartij claimen. Op die manier kost het u dus feitelijk niets om een advocaat in te schakelen, omdat de tegenpartij die moet betalen. U hoeft die kosten dan ook niet voor te schieten aan ons.

Keuze

Als je dus een afspraak met jouw belangenbehartiger maakt over diens kosten, laat je dan niet te snel verleiden om een no cure no pay-contract te tekenen. Als je je laat bijstaan door een advocaat mag deze dus sinds kort onder strikte voorwaarden een no cure no pay-afspraak met jou maken, maar ook bij een andere belangenbehartiger geldt: als de aansprakelijkheid geen discussie vormt, is een no cure no pay-afspraak nooit voordelig voor jou! Je draagt dan immers een deel van de schadevergoeding af aan de belangenbehartiger, en dat is helemaal niet nodig omdat die diens kosten bij de wederpartij kan terughalen.

 

Voor sommige zaken kan een soort no cure no pay-overeenkomst misschien wel zinvol zijn. Denk daarbij aan zaken waar de aansprakelijkheid een punt van discussie kan vormen, zoals je vaak bij medische kwesties ziet gebeuren. Om te voorkomen dat je in zo’n zaak advocaatkosten moet voorschieten, is de Orde van Advocaten dus per 1 januari 2014 gestart met een experiment , waarbij wordt toegestaan om een resultaatsafhankelijke beloning voor advocaten in letsel-en overlijdensschadezaken af te spreken. Daarbij mag je met jouw advocaat afspreken dat deze voor zijn/haar werk geen honorarium in rekening brengt zolang er geen resultaat wordt behaald. Als er wel resultaat wordt behaald mag de advocaat een gebruikelijke beloning in rekening brengen volgens een uurtarief, met een eventuele opslag van maximaal 100 %. Het op die manier te declareren bedrag mag dan echter nooit meer zijn dan 25 % van het behaalde resultaat. De basis voor de berekening van de kosten blijft dus het uurtarief; hoe meer uren de advocaat heeft moeten besteden aan de zaak, hoe meer kosten hij/zij in rekening mag brengen. Dit is een eerlijker systeem dan de zuivere no cure no pay, waarbij de belangenbehartiger in theorie met minimale inspanning een grote vergoeding kan binnenslepen.

Een rekenvoorbeeld

Als je een zuivere no cure no pay-overeenkomst met jouw belangenbehartiger bent overeengekomen, kan zich het volgende voordoen.

 

Stel: de verzekeraar (de aansprakelijke partij) is al snel akkoord met de aansprakelijkheid en bepaalt jouw schadevergoeding zonder veel discussie na anderhalf jaar op € 100.000,-. In de overeenkomst met jouw belangenbehartiger is opgenomen dat deze 20% van de schadevergoeding als honorarium ontvangt. Dan krijgt jouw belangenbehartiger dus € 20.000,- en jezelf ontvangt € 80.000,-. Gesteld dat jouw belangenbehartiger in die anderhalf jaar 20 uur aan uw zaak heeft gewerkt. Op basis van een uurtarief van € 250,- inclusief BTW zou jouw belangenbehartiger dan 20 x € 250,- = € 5000,- ontvangen. Dat bedrag dient door de wederpartij te worden vergoed, dus kost het je feitelijk niets en houd je € 100.000,- over. Dit, terwijl een no cure no pay-vergoeding niet door de wederpartij hoeft te worden vergoed. Je ziet: de verschillen kunnen groot zijn!

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl