Wat houdt een ontslag op staande voet in?
Ontslag op staande voet is een opzegging van de arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang. Als een werknemer door de werkgever op staande voet ontslagen wordt, verliest de werknemer verliest per direct zijn baan en zijn inkomen. Daarnaast verliest hij zijn recht op een WW-uitkering. Vanwege deze verregaande gevolgen, zijn er een 3-tal strenge voorwaarden waaraan voldaan moet worden.
1. Zo moet er allereerst sprake zijn van een dringende reden. U moet hierbij denken aan een ernstige verwijtbare gedraging van de werknemer zoals: diefstal, verduistering, mishandeling of een grove belediging. Ook werkweigering kan een reden voor ontslag op staande voet opleveren.
2. Ten tweede moet de werknemer zo snel mogelijk van de werkgever te horen krijgen waarom hij op staande voet ontslagen wordt. Voor een werkgever is het overigens van groot belang om de reden van het ontslag op staande voet zorgvuldig te formuleren. Deze reden kan later namelijk niet meer aangepast of aangevuld worden.
3. Ten slotte moet de werkgever direct na het bewuste incident of de verwijtbare gedraging van de werknemer overgaan tot het daadwerkelijk geven van het ontslag op staande voet. De werkgever mag dus niet stilzitten en afwachten en bijvoorbeeld een paar dagen later besluiten de werknemer alsnog op staande voet te ontslaan. Wel mag de werkgever een bepaalde gedraging onderzoeken om vast te stellen of er inderdaad aanleiding is voor ontslag op staande voet.
Als het ontslag op staande voet niet aan alle zojuist genoemde voorwaarden voldoet, kan de werknemer gedurende 6 maanden het ontslag bij de rechter aanvechten.