Wat is een ouderschapsplan en wanneer is dit echt nodig?
Een ouderschapsplan is een regeling waarin ouders die uit elkaar gaan, afspraken maken over hun minderjarige kinderen. Uitgangspunt is dat alle ouders met minderjarige kinderen een dergelijk plan opstellen. Gehuwde en geregistreerde ouders zijn dat wettelijk verplicht. En dat geldt ook voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag. Alleen als er géén gezamenlijk gezag is, is een ouderschapsplan niet wettelijk verplicht.
Wat staat er precies in een ouderschapsplan?
In het ouderschapsplan moeten in ieder geval 3 duidelijke afspraken staan, namelijk:
- Allereerst over hoe u de zorg en opvoeding verdeelt (zorgregeling) of de omgang met de kinderen regelt (omgangsregeling);
- Ten tweede hoe u elkaar informatie geeft over belangrijke onderwerpen, bijvoorbeeld over de schoolkeuze; en
- Ten slotte hoe de kosten van de verzorging en opvoeding verdeeld worden, ookwel kinderalimentatie genoemd.
Daarnaast kunnen ouders natuurlijk ook andere afspraken in het ouderschapsplan vastleggen, bijvoorbeeld over bed en thuiskomtijden, het maken van huiswerk en het nemen van oorbellen, piercings of tatoeages.
Kan een ouderschapsplan ook gewijzigd worden?
Natuurlijk! Situaties veranderen immers en kinderen worden ouder. Het is dan ook de bedoeling dat ouders regelmatig met elkaar overleggen of en zoja welke afspraken gewijzigd moeten worden. Het is dan wel verstandig om deze wijzigingen ook schriftelijk vast te leggen.