Veel gestelde
vragen

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81
Ga terug naar arbeidsrecht en ontslag

Het arbeidscontract. Wat moet en mag?

 

Het arbeidscontract is misschien wel één van de belangrijkste papieren in onze samenleving. Toch krijgt het meestal maar weinig aandacht. Werkgevers recyclen oude arbeidscontracten jarenlang, terwijl het juridische landschap snel en flink verandert. Werknemers tekenen slordige of (te) strenge arbeidscontracten zonder goed te lezen, omdat zij vrezen de baan mis te lopen. Dat is allebei onverstandig en bovendien onnodig. Wilt u een arbeidscontract opstellen of ondertekenen? Vraag ons dan eerst om advies.

 

 

WERKNEMERS

Een arbeidscontract vertegenwoordigt voor u als werknemer al gauw tienduizenden euro's, dikwijls zelfs nog veel meer. Het is daarom verstandig om even een advocaat te raadplegen voordat u dit arbeidscontract tekent. Vaak staat er wel iets in zo'n arbeidscontract wat anders kan of móét. Vooraf is dat nog best makkelijk te wijzigen. Achteraf is dat al veel lastiger, maar trouwens zelden onmogelijk. Elk arbeidscontract hoort namelijk binnen de grenzen van de wet en de rechtspraak te blijven. De wetgever en de rechter nemen u als werknemer vaak in bescherming. Uw proeftijd, opzegtermijn, concurrentiebeding… noem maar op - een korte controle van uw arbeidscontract kan veel problemen voorkomen.

 

 

WERKGEVERS

Zit u aan de andere kant van de tafel? Dan is de hulp van een advocaat minstens net zo handig. De wet bevat - zoals gezegd - allerlei regels die uw werknemers beschermen. Afwijken is wel eens verboden, maar regelmatig ook toegestaan. Wij wijzen u op kansen. Zo kan het goed zijn om in een arbeidscontract te bepalen dat u arbeidsvoorwaarden zelfstandig mag wijzigen. We signaleren echter ook valkuilen. Als u een te lange proeftijd hanteert, verdwijnt deze helemaal. Als u een te korte opzegtermijn afspreekt en toepast, moet u schadevergoeding betalen. We stellen graag nieuwe arbeidscontracten op en controleren bestaande contracten natuurlijk ook.

 

 

GRATIS ADVIES

Wilt u een arbeidscontract maken of tekenen? Mr. drs. Bram Dirkx van Van der Putt Advocaten is gespecialiseerd in arbeidsrecht. Hij adviseert en ondersteunt u graag. Neem vrijblijvend contact op. Het eerste half uur van het adviesgesprek is gratis.